Ζούμε σε έναν κόσμο ηλίθιων και τοξικών ανθρώπων. Όλοι γνωρίζουμε έναν ή και περισσότερους ηλίθιους. Στα μάτια των άλλων, είναι πολύ πιθανό να ανήκουμε κι εμείς σε μια από αυτές τις κατηγορίες ανθρώπινης συμπεριφοράς. Δεν χρησιμοποιώ τους όρους αυτούς με χυδαίο τρόπο, μόνο ένας ηλίθιος θα το έκανε, αλλά με την επιστημονική τους σημασία.
Ο Ιταλός ιστορικός, Carlo M. Cipolla, στο δοκίμιο του “Οι βασικοί νόμοι της ανθρώπινης βλακείας” (The Basic Laws of Human Stupidity-1976) κατατάσσει τους ανθρώπους σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με τη συμπεριφορά τους: Φουκαράδες, ευφυείς, κακοποιούς και ηλίθιους.
Σύμφωνα με τον τρίτο, χρυσό νόμο (όπως τον χαρακτηρίζει ο Cipolla) της ανθρώπινης συμπεριφοράς, από τους 4 χαρακτήρες, ο ηλίθιος είναι ο πιο επικίνδυνος, κι αυτό γιατί ο ηλίθιος είναι αυτός που προκαλεί ζημιά σε έναν άνθρωπο ή σε ομάδα ανθρώπων χωρίς να ωφεληθεί ο ίδιος ή ακόμα έχοντας και προσωπική ζημία. Ο φουκαράς ωφελεί τους άλλους, αλλά ζημιώνεται ο ίδιος γιατί πέφτει θύμα εκμετάλλευσης. Ο ευφυής με τις ενέργειές του ωφελεί τους άλλους αλλά και τον εαυτό του. Τέλος, ο κακοποιός ζημιώνει τους άλλους για να ωφεληθεί ο ίδιος.
Άρα, λοιπόν, με βάση αυτό το λογικό συμπέρασμα, στον πέμπτο και τελευταίο νόμο της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ο ηλίθιος ανεβαίνει στο βάθρο με το χρυσό μετάλλιο στο χέρι. Μέχρι εδώ, καλά.
Υπάρχει, όμως, μια ακόμη πτυχή της ανθρώπινης συμπεριφοράς. η οποία λειτουργεί ανεξάρτητα από το βαθμό ηλιθιότητας ή ευφυΐας: Η τοξικότητα. Για πολλά χρόνια, πίστευα πως οι φράσεις “τοξικός άνθρωπος” και “τοξική συμπεριφορά”, ήταν απλές καθημερινές φράσεις για να περιγράψουμε έναν συγκεκριμένο τύπο ανθρώπου ή συμπεριφοράς. Στην πορεία ανακάλυψα πως πρόκειται περί επιστημονικών όρων που περιγράφουν συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Στη βάση της, η τοξικότητα θα μπορούσε να αποτελεί προνόμιο των ηλίθιων. Όμως, πρόκειται για μια σύνθετη κατάσταση, με έντονα στοιχεία ανθρώπινης κακίας και εγωισμού, που θα μπορούσε να την διαθέτουν οι ευφυείς άνθρωποι.
Ένα από τα πρώτα στοιχεία της συμπεριφοράς που μπορεί να διακρίνει κανείς σε έναν τοξικό άνθρωπο είναι το πόσο κακός ακροατής είναι. Δεν είναι ότι διακόπτει απλώς τον συνομιλητή του, αλλά αδιαφορεί πλήρως για όσα του λέει. Είναι ο τύπος του ανθρώπου που επιζητά πάντα την προσοχή και παίζει, μονίμως, το ρόλο του θύματος, αποποιούμενος των ευθυνών του. Αν κάτι πάει στραβά, φταίνε οι ενέργειες κάποιου άλλου. Κάνουν, συνήθως, αυστηρή κριτική σε ανθρώπους που δεν γνωρίζουν και σπανίως λένε “ευχαριστώ”. Είναι αυτοί που εξαφανίζονται για μεγάλα διαστήματα και ξαφνικά, ένα πρωί χτυπάει το τηλέφωνο, ρωτάτε: “Ποιος είναι;” και ακούτε το “χέσιμο” της ζωής σας, για το πόσο αχάριστοι είστε, απέναντι στον (τοξικό) άνθρωπο που σας έχει ευεργετήσει. Κάθε τοξικός άνθρωπος θεωρεί δεδομένο αυτό το αξίωμα. Έχει ευεργετήσει τους πάντες. Οι πάντες είναι αχάριστοι.
Οι τοξικοί άνθρωποι είναι συναισθηματικά και σωματικά βίαιοι, γι’ αυτό αν νιώσετε ότι δέχεστε bullying, έστω και στο ελάχιστο, θα πρέπει να απομακρυνθείτε αμέσως από αυτούς.
Μερικά ακόμη στοιχεία που εμφανίζονται άλλοτε περισσότερο έντονα και άλλοτε λιγότερο:
- Πιστεύουν πως τα γνωρίζουν όλα και δεν δέχονται καμία απόδειξη ως στοιχείο για το αντίθετο.
- Πιστεύουν πως δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουν λάθη.
- Δεν αναλαμβάνουν ευθύνες και
- Λειτουργούν με τη λογική της κλίκας, θεωρώντας πως ανήκουν σε μια πολύ μικρή ομάδα ανθρώπων που δικαίως αξίζουν την αποδοχή και αναγνώριση από το κοινωνικό σύνολο.
Πρόσφατα, έγινα μάρτυρας της συμπεριφοράς ενός ηλίθιου ανθρώπου, ο οποίος ήρθε σε μεγάλη και αγεφύρωτη ρήξη με έναν τοξικό. Η κόντρα ξεκίνησε πριν από 9 μήνες περίπου. Μέχρι στιγμής κερδίζει, στα σημεία, η τοξικότητα. Ο ηλίθιος, όμως, πιστεύει πως η τελική νίκη θα είναι δική του. Και ενδεχομένως, να είναι, αν το μέγεθος και η δύναμη της ηλιθιότητας του ξεπερνάει την τοξικότητα του αντιπάλου.
Ποιος θα κερδίσει τελικά; Ποιος από τους δύο τύπους είναι ο πιο επικίνδυνος;
Το μεγαλύτερο έβερ μπουλινγκ είναι, να βρεθείς στην μέση μιας τέτοιας διαμάχης … σε αυτή τη φάση το να μην πέσεις στα σκληρά, είναι ζήτημα τύχης και μόνο !!! άντε καλά θέλει και λίγη βοήθεια, κυρίως από ξωτικά, νεράιδες και μαγισσούλες !!!
Φιλί 🙂
LikeLiked by 1 person
Δεν θέλω ούτε να την σκέφτομαι μια τέτοια περίπτωση. Εξ’ άλλου βρέθηκα για λίγο στο μάτι του κυκλώνα. Ευτυχώς, όχι ταυτόχρονα και με τους δύο.
Φιλιά!
LikeLiked by 1 person
Καλώς σε βρήκα Πάρι (και όχι Πάρη) και καλή αρχή στο παλιό – πλην νέο στο wordpress – παλτό. 🙂
Θα συμφωνήσω με όσα γράφεις με μια μόνο υποσημείωση. Ποτέ δεν έχω γνωρίσει κάποιον που να είναι μόνο ηλίθιος ή μόνο φουκαράς ή μόνο ευφυής. Συνήθως έρχομαι αντιμέτωπος με κράματα συμπεριφορών που απλά υπερέχει μία από τις 4 κατηγορίες. Επίσης έχω δει ανθρώπους που σε διαφορετικές στιγμές είναι και διαφορετικοί άνθρωποι. Πχ σε μία δύσκολη και στρεσσογόνο κατάσταση μπορεί άνετα ένας ηλίθιος ή ένας φουκαράς να λειτουργήσει ως κακοποιός.
Η τοξικότητα που περιγράφεις όμως, όντως είναι προνόμιο πολλών ανεξαρτήτως κατηγορίας. Και ο εγωισμός ή και η κακία που χαρακτηρίζει αυτή την τοξικότητα, είναι κάτι που δυστυχώς δεν αλλάζει ανεξαρτήτως των όποιων συνθηκών. Άπαξ και έχεις εγωισμό ή κακία δύσκολα τα ξεκολλάς από το πετσί σου. Έχεις μάθει να συμβιώνεις με αυτά αναγνωρίζοντάς τα σαν κάτι το απόλυτο φυσιολογικό, και φυσικό πάνω σου.
Ναι, οι τοξικοί άνθρωποι είναι και οι χειρότεροι. Χρειάζονται βοήθεια και δεν το γνωρίζουν καν, σπέρνουν το σπόρο του κακού, είναι αχάριστοι και ο μόνος τρόπος να τους αντιμετωπίσεις είναι αναγκαστικά να πάρεις και εσύ λίγο από τον εγωισμό τους και πολύ απλά να τους γυρίσεις την πλάτη.
LikeLike
Καλώς σας βρήκα, Πέτρο.
Συμφωνώ απολύτως πως ένας άνθρωπος δεν μπορεί να είναι μόνο ηλίθιος. Ασφαλώς και ο χαρακτήρας κάποιου δανείζεται στοιχεία από όλες τις κατηγορίες, ανάλογα με τις συνθήκες.
Στην προκειμένη περίπτωση αναφερόμαστε στο χαρακτηριστικό που υπερέχει.
Όσο για την τοξικότητα, την έζησα πρόσφατα, όταν διαπίστωσα όλα τα χαρακτηριστικά της σε έναν συγκεκριμένο άνθρωπο και απομακρύνθηκα, τρέχοντας.
Καλή Κυριακή.
LikeLiked by 1 person
Ωωωωωωπ…….!
τι έχουμε εδώ…..!
Τι όμορφη και ευχάριστη έκπληξη είναι αυτή Πάρι μου ;
Καλώς όρισες στην νέα μορφή του …”Παλιού Παλτού”. Χαίρομαι πάρα πολύ που είσαι πάλι μεταξύ μας στην καινούργια συντροφιά.
Νομίζω η παρουσία σου είναι αναγκαία και συνθετική για όλους μας.
Να ευχηθώ καλές εμπνεύσεις και δύναμη με χαμόγελο σε ότι κάνεις.
Καλή βδομάδα.
LikeLike
Ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια, Γιάννη μου.
Καλώς σας βρήκα.
LikeLiked by 1 person
Νομίζω πως πάντα πρόκειται για μια μίξη όπου τελικά κάτι από όλα υπερέχει και χαρακτηρίζει το άτομο.
Όσο για τους τοξικούς ανθρώπους, νομίζω μπορεί να κρύβονται μέσα στον οποιονδήποτε ανεξαρτήτου κατηγορίας. Θέλει σίγουρα μεγάλη δύναμη για να τους αποβάλεις. Και όσο και αν προσπαθείς, θα είσαι ποτέ σίγουρος ότι το έκανες;
Καλώς σε βρίσκω!
LikeLike
Συμφωνούμε, όπως και με τον Πέτρο.
Καλώς σας βρίσκω κι εγώ, Νικολέτα.
LikeLike
Για εμένα, οι πιο επικίνδυνοι άνθρωποι, είναι οι “κουτοπόνηροι”, μπορούμε να εισάγωγουμε μια τέτοια κατηγορία;
Αυτούς τους θεωρώ τους πιο επικίνδυνους γιατί δρουν με γνώμονα το συμφέρον, είναι φουλ τοξικοί και νομίζουν πως όσοι εκμεταλλεύονται είναι ηλίθιοι κι όχι εκείνοι.
Απολαυστική η γραφή σου!!!! Χαίρομαι που σε βρίσκω και στο χώρο σου! 🙂
LikeLike
Σ’ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια. Θα τοποθετούσα τον κουτοπόνηρο κάπου ανάμεσα στον ηλίθιο και τον φουκαρά. Η τοξικότητα που μπορεί να διαθέτουν είναι άλλο θέμα. Extra bonus!
LikeLike
Καλως ήρθες!!! Τα συνοθυλεύματα ειναι πιο επικίνδυνα από όλους.
Αλλά αν «πρέπει» να διαλέξω ένα από τα δύο για να αποφύγω, θα επιλέξω τους τοξικούς.
LikeLike
Καλώς σε βρίσκω, “παλιό παλτό”! 😉
Πολλά έχει να μας διηγηθεί ένα “παλιό παλτό” και ανυπομονώ για τη συνέχεια!!!
Για μένα, οι τοξικοί είναι μικρά βαμπίρ που με μεγάλη μαεστρία καταφέρνουν να κολλήσουν πάνω σου, γιατί στην αρχή τους λυπάσαι και το συναίσθημα του οίκτου δεν είναι ότι καλύτερο για την ψυχούλα μας, ο μόνος τρόπος (και δοκιμασμένος!) να τους ξεκολλήσεις είναι να γίνεις κακούλης και αυτό για το καλό τους! 😛
Όσο για τους άλλους τύπους που αναφέρεις, ο καθένας στη ζωή, έχει αυτό που του αξίζει γιατί όπως λένε οι σοφοί μας πρόγονοι:
“Όμοιος ομοιώ αεί πελάζει”. Η φράση αυτή ανήκει στον Πλάτωνα… (Συμπόσιον) και σημαίνει, ο όμοιος τον όμοιο πάντα πλησιάζει, έτσι εξαρτάται από μας, ποιον θα αφήνουμε να μας πλησιάσει!
Καλό βραδάκι εύχομαι! 🙂
LikeLike